Ana sayfa Güncel Çipli Kimlikler Hakkında Herşey

Çipli Kimlikler Hakkında Herşey

286
0
PAYLAŞ

Şu anki nüfus cüzdanlarının yerini geçecek olan elektronik kimlikler için 2016’dan bu yana devam eden pilot uygulama tamamlandı ve tüm Türkiye’de yeni çipli kimlik başvuruları 2 Ocak 2017 tarihi itibariyle başlandı.

Vatandaşların kamu ve özel sektör hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanmasını sağlayacak kimliklerde yer alan elektronik veriler PIN ve PUK korumalı olarak saklanacak. Çipli kimlikler ile sahtecilikten kaynaklanan mağduriyet önleneceği gibi, vize muafiyeti olan ülkelere seyahatlerde pasaport yerine kullanılabilecek ve elektronik imza yerinede geçecek.

Kimlik kartları için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen kendilerinin başvurmaları gerekmektedir. 15 yaşını tamamlamayan kişiler için veli veya vasileri başvuruda bulunabiliyor. Talep edilmediği sürece 15 yaşını doldurmamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

 

Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüklerinden yapılabileceği gibi, zaman kaybı yaşamamak adına https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr web sitesinden ya da “Alo 199” çağrı merkezinden randevu alınabilecek. İlçe nüfus müdürlüğüne gidemeyecek durumda olanlar için başvurular kendi ikamet adreslerinde alınacak.

Başvuru için hangi belgeler gerekiyor?

 

İlk defa kimlik kartı başvurusu için nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, uluslararası aile cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, memur cüzdanı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesinin yerine geçebilen fotoğraflı belgenin yanında, bir adet son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf gerekiyor.

Ne kadar ücret ödeyeceğiz?

Kimlik kartı ücretleri ise aşağıdaki gibi olmuştur;

Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 16 TL

Değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 16 TL

Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 32 TL

Kabaca 4 kişilik bir aile en az 64 TL ödeyerek yeni kimliklerine sahip olabilcek.

Çipli kimlikler postayla teslim edilecek

 

Başvuru sırasında kişinin tüm belgeleri kontrol edilecek, ihtiyaç duyuluyorsa bilgiler güncellenecek ve fotoğrafın yanı sıra her iki el için parmak iziparmak damar izi ve el ayası damar izi taranacak. Başvurunun tamamlanmasıyla ilgili başvuru belgesinin bir nüshası ve zarf içerisinde 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre aynı banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemler için kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodları ilçe nüfus müdürlüklerindeki kiosklarda değiştirilebilecek.

 

Eğer PIN kodunuzu unutursanız çipli kimlik kartı ile yine ilçe nüfus müdürlüklerindeki kiosklar üzerinden “Biyometrik Doğrulama“, “Kişisel Mesaj” sorusu, “PUK” numarası yöntemlerinden birini kullanarak yeni şifrenizi belirleyebileceksiniz. Kimlik kartlarının geçerlilik süresi ise 10 yıl olacak. Kimlik kartları almak için randevu sistemiyle kullanılması zaman kaybını önleyeceğini de belirtelim.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here